Home » Luchtmachtdagen 2016

Luchtmachtdagen 2016 - Vliegbasis Leeuwarden

apache-2.jpg

Na een jaar afwezigheid keren de Luchtmachtdagen in 2016 terug. In 2016 is het de beurt aan Vliegbasis Leeuwarden. En het belooft wederom een gedenkwaardig evenement te worden, waarbij onder andere de F-35 Joint Strike Fighters hun opwachting zullen maken tijdens de vliegshows. Op deze pagina zal informatie over de Luchtmachtdagen 2016 worden verzameld. Je komt alles te weten over de datum, programma, entreekosten, adres, overnachtingsmogelijkheden en bereikbaarheid.

Tip: hotelkamer boeken in Leeuwarden om verkeersdrukte te omzeilen!

Programma Luchtmachtdagen

De Luchtmachtdagen zullen plaatsvinden op vrijdag 10 en zaterdag 11 juni 2016. Op het programma staan onder andere vliegshows, static shows, een kijkje achter de schermen, het bewonderen van helikopters en straaljagers, het spotten van geweldige vliegtuigen uit binnen- en buitenland, demonstraties, workshops, enzovoorts. Of doe mee aan een speurtocht of beklim eens een stormbaan of klimtoren. Alle facetten en alle werkzaamheden van de Koninklijke Luchtmacht komen aan bod, dus behalve de vliegers zullen er ook technici, planners, koks, chauffeurs, artsen, enzovoorts aanwezig zijn en een rol vervullen binnen het programma van de Luchtmachtdagen. 

Vliegshows

Op allebei de dagen zullen er vliegshows plaatsvinden, het programma is niet hetzelfde op beide dagen. Meer informatie over het programma:

Entree 

Zoals altijd zijn de Luchtmachtdagen geheel gratis om te bezoeken. Je hoeft dus geen kaarten te kopen. Vanwege het gratis karakter zijn de Luchtmachtdagen één van de grootste gratis evenementen van Nederland. Elke editie van de Luchtmachtdagen worden bezocht door honderdduizenden mensen, zorg er dus voor dat je rekening houdt met drukte op de aan- en afvoerwegen rondom vliegbasis Leeuwarden.

Bereikbaarheid Vliegbasis Leeuwarden 

De stad Leeuwarden is te bereiken via de autosnelwegen A31 en A32. Vliegbasis Leeuwarden is gelegen nabij de provinciale weg N357. De ingang is aan de oostelijke zijde van Keegsdijkje 7. Het treinstation van Leeuwarden is op circa 3,5 kilometer afstand gelegen van de vliegbasis. Tijdens de Luchtmachtdagen worden er aanvullende maatregelen genomen om Vliegbasis Leeuwarden goed te kunnen bereiken, zo worden er onder andere gratis pendelbussen ingezet tussen het treinstation van Leeuwarden en de vliegbasis. Veel mensen overnachten ook in de buurt van de vliegbasis om beide dagen te kunnen genieten van de Luchtmachtdagen.

Overnachten tijdens Luchtmachtdagen

Als je twee dagen op rij de Luchtmachtdagen wilt bezoeken is het niet handig als je ver weg woont, aangezien dat twee keer de lange reis naar Leeuwarden betekent. Steeds meer bezoekers slapen op een camping of huren een hotelkamer om te overnachten. Het is ook ideaal om vroeg aanwezig te kunnen zijn, aangezien je geen last van files zult hebben op de snelwegen naar Leeuwarden wanneer je al in de buurt overnacht:

Adres Vliegbasis Leeuwarden 

 • Adres: Keegsdijkje 7, 8919 AK Leeuwarden
 • Telefoonnummer: 058-2346911

Parkeren 

 • Tijdens het evenement worden er vijf grote parkeerterreinen ingericht. Automobilisten worden middels borden naar de parkeerterreinen geleid. Parkeren kost € 6,- voor een gehele dag. Er rijden gratis pendelbussen tussen de parkeerterreinen en de ingang van de vliegbasis.
 • Voor mindervaliden is het mogelijk om speciale parkeerkaarten te bemachtigen. De kosten voor parkeerkaarten voor mindervaliden kosten € 6,- per dag en zijn aan te vragen via het emailadres parkerenluchtmachtdagen@mindef.nl of via de post. In de aanvraag zal je diverse persoonlijke gegevens moeten invullen waaronder naam, adres, contactgegevens, kenteken, dag van bezoek Luchtmachtdagen, nummer invalidenparkeerkaart, enzovoorts.  
 • Motorrijders kunnen hun motor stallen bij de Elfstedenhal. Voor € 2,- per persoon is het mogleijk om de motorkleding achter te laten in de garderobe van de Elfstedenhal.

Sfeerbeelden Luchtmachtdagen 

Onderstaand filmpje kwamen we tegen op Youtube en toont in enkele minuten prima wat je kunt verwachten tijdens de Luchtmachtdagen. De beelden zijn van de editie 2016 in Leeuwarden:

Werken bij de Luchtmacht 

De Luchtmachtdagen worden niet alleen gebruikt om de Koninklijke Luchtmacht aan het Nederlandse volk te tonen, maar hebben nog een ander zwaarwegend doel. De Luchtmachtdagen worden namelijk ingezet om personeel te werven voor de Luchtmacht. Door bezoekers te tonen wat de mogelijkheden zijn met betrekking to werken bij de Luchtmacht trekt Defensie ieder jaar weer vele nieuwe werknemers aan. Doordat er ook veel personeel aanwezig is tijdens de Luchtmachtdagen kan je ook prima vragen stellen en een praatje maken.

Openingstijden

De openingstijden van vliegbasis Leeuwarden gedurende de twee dagen van de Luchtmachtdagen zijn van 8.00 tot 18.00 uur. De vliegshows vinden op allebei de dagen plaats tussen 9.00 en 17.00 uur.

apache2.jpg

Oefendagen

De echte fans van vliegtuigen zijn niet alleen tijdens de Luchtmachtdagen in Leeuwarden te vinden. De drie dagen voordat de Luchtmachtdagen plaatsvinden wordt er namelijk druk geoefend en is het een komen en gaan van vliegtuigen. Ook worden delen van vliegshows alvast geoefend. Het voordeel aan de oefendagen is vaak dat het nog lekker rustig is rondom de vliegbasis. Kom meer te weten over de Oefendagen van de Luchtmachtdagen.

F-35 Joint Strike Fighters 

De geruchten waren hardnekkig en bleken waar te zijn, tijdens de Luchtmachtdagen is het namelijk mogelijk om de F-35 Joint Strike Fighter te aanschouwen. Het vliegtuig zal aanwezig zijn en meedoen aan de vliegshows. In de toekomst zal vliegbasis Leeuwarden ook één van de twee vliegbasissen in Nederland waar de F-35 Joint Strike Fighters gestationeerd zullen worden. Mede hierdoor mochten deze vliegmachines daarom eigenlijk niet ontbreken tijdens de Luchtmachtdagen. De F-35 Joint Strike Fighters is de opvolger van de welbekende F-16 gevechtsvliegtuigen. Over de F-35 Joint Strike Fighters is reeds veel te doen geweest, dus de verwachting is dat veel bezoekers graag dit vliegtuig willen zien. 

jsf.jpg

Tips Luchtmachtdagen

Overige tips waarmee je rekening moet houden bij een bezoek aan de Luchtmachtdagen zijn:

 • Houd rekening met het weer, zorg dat je bijvoorbeeld poncho's of paraplu's bijhebt bij regen en zonnebrand en andere zonwerende spullen als het warm weer wordt
 • Scootmobiels zijn welkom, maar vanwege de drukte en het lastige terrein wordt het afgeraden
 • Honden en andere huisdieren zijn niet welkom op de Luchtmachtdagen
 • Bezoekers dienen zelf te zorgen voor gehoorbescherming
 • De Luchtmachtdagen zijn voor alle leeftijden, maar minder geschikt voor (zeer) jonge kinderen door het harde geluid en de drukte
 • Eten en drinken kan worden betaald met consumptiemunten die gekocht kunnen worden op het terrein
 • Roken is tijdens de Luchtmachtdagen alleen toegestaan op de aangegeven plaatsen
 • Het is gewoon toegestaan om foto's te maken en te filmen
 • Er is geen pinautomaat op het terrein van de Luchtmachtdagen, zorg dus voor voldoende contant geld

Livestream

Voor de thuisblijvers is het mogelijk om de Luchtmachtdagen te volgen via een online livestream die te vinden zal zijn op de website van Defensie.

Actuele Vacatures Luchtmacht:

Vacatures van Indeed

Reactie plaatsen

Reacties

Smithd284
3 maanden geleden

Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way Ill be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly. kdafbafbdgdddaae

Philippe POLET
6 maanden geleden

Hello,
I attended many big airshows in 2016 in Belgium, UK, Greece, Austria, France & the Netherlands, but The K.Lu Open Dagen 2016 at Leeuwarden was one of the best.
Please, can you tell me if a DVD will be produced and sold as you did, for example, after the Open Dagen 2006 in Leeuwarden ?
Thank you in advance in expecting Open Dagen 2017 (Volkel?).
Best regards.
Philippe POLET, from Hannut (Belgium)
05/10/2016

Herbert Kuipers
10 maanden geleden

En ik ben graag bereid om €10 te betalen wanneer ook daadwerkelijk iedereen gecontroleerd wordt.Mag zelfs nog meer zijn.

Herbert Kuipers
10 maanden geleden

Ad,hoe kom je aan €180000???? Daarnaast:je MOET gewoon uitsluiten dat er anderen door glippen die niet betalen.Op deze wijze bereik je alleen maar dat nog minder mensen de volgende keer een parkeerkaart gaan betalen.Waarom zal je tenslotte gaan betalen wanneer er toch niet op gecontroleerd wordt. De organisatie vermled ook in dik gedrukte letters op hun flyer dat mensen deze parkeerplaats alleen kunnen verlaten onder het vertoon van de aangeschafte parkeerkaart.Iets wat TOTAAL GELUL was.

Gert
10 maanden geleden

De luchtmachtdag op zaterdag was fantastisch! geen last van file etc. gehad en ff wat langer gebleven en kon zo wegkomen. Mooi dat de F-35 vliegend ook te zien was. Klasse! Mooie dag gehad. een dikke10 voor de organisatie en vele vrijwilligers.

George Keijzer
10 maanden geleden

Hallo,

wie o wie heeft nog 2 petten van de opendagen luchtmacht 2016?

Ik hoor graag,

Met vriendelijke groet,

George Keijzer

de Vries
10 maanden geleden

Alles goed geregeld. Geen problemen bij de opstapplaats en bussen, zowel heen als terug. Als je maar op tijd bent.Ik moet er wel bij zeggen dat wij om 10.30 al bij de vliegbasis waren op vrijdag. Niets dan lof!!

Jan
10 maanden geleden

Super dag gehad, bijna perfecte organisatie. Minpuntjes bij aankomst van de bussen op de basis 2 mobiele toiletten waarvan er 1 op slot zat. Gevolg hele lange rijen want mensen hebben vaak lang in de auto gezeten en moeten dan massaal..
De mobiele toiletten op het geheel terrein zijn na een pas uur gebruik zo vies dat je bijna over je nek gaat. Waarvoor worden ze niet om de paar uur geleegd en snel schoongemaakt. Dat kan dat bedrijf die ze plaatst toch doen.ook de vuilcontainers overvol en vuil ernaast. Waarom worden die dingen niet tussentijds geleegd?
Nogmaals verder superdag gehad

sophia
10 maanden geleden

wie kan mij vertellen waar ik de DVD van de luchtmachtdagen 2016 kan bestellen?

Leen Zuydgeest
10 maanden geleden

Mijn recensie is nogal tweeledig: Een totale verkeerschaos rond Leeuwarden en een fantastisch vliegprogramma.

Rond 08.30 reden we vlak onder Leeuwarden de eerste file in, en de files werden alleen maar erger naarmate we om Leeuwarden heengeleid werden. Want waarom zo'n absurde route om/dwars door Leeuwarden heen?! Toen we na 2 uur (!) eindelijk de auto geparkeerd hadden, bleek dat we bijna een complete cirkel hadden gereden. 170.000 bezoekers op een dag is best veel hoor, maar wel eens naar Parkpop in Den haag geweest? 230.000-500.000 bezoekers is geen probleem, en dat op 1 dag, en midden in de stad...

Maar...toen we om 11.00 uur op het vliegveld aankwamen was deze ellende snel vergeten, want wat een fantastisch programma. Het was de eerste keer dat wij bij de Luchtmachtdagen waren, dus we wisten niet precies wat we konden verwachten. Al die vliegdemonstraties, geweldig! Vooral de Air Power Demo, zeer inzichtelijk en PR-technisch heel slim. Eigenlijk is één dag te weinig, er is ook erg veel te zien en te doen op het terrein zelf (Die C-17, wow!).

Dus nu even in de leer gaan bij organisatoren van popfestivals en de logistiek zal dan (hopelijk) ook wel goed komen.