Luchtmachtdagen 2016 - Vliegbasis Leeuwarden

Na een jaar afwezigheid keren de Luchtmachtdagen in 2016 terug. In 2016 is het de beurt aan Vliegbasis Leeuwarden. En het belooft wederom een gedenkwaardig evenement te worden, waarbij onder andere de F-35 Joint Strike Fighters hun opwachting zullen maken tijdens de vliegshows. Op deze pagina zal informatie over de Luchtmachtdagen 2016 worden verzameld. Je komt alles te weten over de datum, programma, entreekosten, adres, overnachtingsmogelijkheden en bereikbaarheid.

Tip: hotelkamer boeken in Leeuwarden om verkeersdrukte te omzeilen!

Programma Luchtmachtdagen

De Luchtmachtdagen zullen plaatsvinden op vrijdag 10 en zaterdag 11 juni 2016. Op het programma staan onder andere vliegshows, static shows, een kijkje achter de schermen, het bewonderen van helikopters en straaljagers, het spotten van geweldige vliegtuigen uit binnen- en buitenland, demonstraties, workshops, enzovoorts. Of doe mee aan een speurtocht of beklim eens een stormbaan of klimtoren. Alle facetten en alle werkzaamheden van de Koninklijke Luchtmacht komen aan bod, dus behalve de vliegers zullen er ook technici, planners, koks, chauffeurs, artsen, enzovoorts aanwezig zijn en een rol vervullen binnen het programma van de Luchtmachtdagen. 

Vliegshows

Op allebei de dagen zullen er vliegshows plaatsvinden, het programma is niet hetzelfde op beide dagen. Meer informatie over het programma:

Bron: ministerie van Defensie

Entree 

Zoals altijd zijn de Luchtmachtdagen geheel gratis om te bezoeken. Je hoeft dus geen kaarten te kopen. Vanwege het gratis karakter zijn de Luchtmachtdagen één van de grootste gratis evenementen van Nederland. Elke editie van de Luchtmachtdagen worden bezocht door honderdduizenden mensen, zorg er dus voor dat je rekening houdt met drukte op de aan- en afvoerwegen rondom vliegbasis Leeuwarden.

Bereikbaarheid Vliegbasis Leeuwarden 

De stad Leeuwarden is te bereiken via de autosnelwegen A31 en A32. Vliegbasis Leeuwarden is gelegen nabij de provinciale weg N357. De ingang is aan de oostelijke zijde van Keegsdijkje 7. Het treinstation van Leeuwarden is op circa 3,5 kilometer afstand gelegen van de vliegbasis. Tijdens de Luchtmachtdagen worden er aanvullende maatregelen genomen om Vliegbasis Leeuwarden goed te kunnen bereiken, zo worden er onder andere gratis pendelbussen ingezet tussen het treinstation van Leeuwarden en de vliegbasis. Veel mensen overnachten ook in de buurt van de vliegbasis om beide dagen te kunnen genieten van de Luchtmachtdagen.

Overnachten tijdens Luchtmachtdagen

Als je twee dagen op rij de Luchtmachtdagen wilt bezoeken is het niet handig als je ver weg woont, aangezien dat twee keer de lange reis naar Leeuwarden betekent. Steeds meer bezoekers slapen op een camping of huren een hotelkamer om te overnachten. Het is ook ideaal om vroeg aanwezig te kunnen zijn, aangezien je geen last van files zult hebben op de snelwegen naar Leeuwarden wanneer je al in de buurt overnacht:

Adres Vliegbasis Leeuwarden 

 • Adres: Keegsdijkje 7, 8919 AK Leeuwarden
 • Telefoonnummer: 058-2346911

Parkeren 

 • Tijdens het evenement worden er vijf grote parkeerterreinen ingericht. Automobilisten worden middels borden naar de parkeerterreinen geleid. Parkeren kost € 6,- voor een gehele dag. Er rijden gratis pendelbussen tussen de parkeerterreinen en de ingang van de vliegbasis.
 • Voor mindervaliden is het mogelijk om speciale parkeerkaarten te bemachtigen. De kosten voor parkeerkaarten voor mindervaliden kosten € 6,- per dag en zijn aan te vragen via het emailadres parkerenluchtmachtdagen@mindef.nl of via de post. In de aanvraag zal je diverse persoonlijke gegevens moeten invullen waaronder naam, adres, contactgegevens, kenteken, dag van bezoek Luchtmachtdagen, nummer invalidenparkeerkaart, enzovoorts.  
 • Motorrijders kunnen hun motor stallen bij de Elfstedenhal. Voor € 2,- per persoon is het mogleijk om de motorkleding achter te laten in de garderobe van de Elfstedenhal.

Werken bij de Luchtmacht 

De Luchtmachtdagen worden niet alleen gebruikt om de Koninklijke Luchtmacht aan het Nederlandse volk te tonen, maar hebben nog een ander zwaarwegend doel. De Luchtmachtdagen worden namelijk ingezet om personeel te werven voor de Luchtmacht. Door bezoekers te tonen wat de mogelijkheden zijn met betrekking to werken bij de Luchtmacht trekt Defensie ieder jaar weer vele nieuwe werknemers aan. Doordat er ook veel personeel aanwezig is tijdens de Luchtmachtdagen kan je ook prima vragen stellen en een praatje maken.

Bron: ministerie van Defensie

Openingstijden

De openingstijden van vliegbasis Leeuwarden gedurende de twee dagen van de Luchtmachtdagen zijn van 8.00 tot 18.00 uur. De vliegshows vinden op allebei de dagen plaats tussen 9.00 en 17.00 uur.

Oefendagen

De echte fans van vliegtuigen zijn niet alleen tijdens de Luchtmachtdagen in Leeuwarden te vinden. De drie dagen voordat de Luchtmachtdagen plaatsvinden wordt er namelijk druk geoefend en is het een komen en gaan van vliegtuigen. Ook worden delen van vliegshows alvast geoefend. Het voordeel aan de oefendagen is vaak dat het nog lekker rustig is rondom de vliegbasis. Kom meer te weten over de Oefendagen van de Luchtmachtdagen.

F-35 Joint Strike Fighters 

De geruchten waren hardnekkig en bleken waar te zijn, tijdens de Luchtmachtdagen is het namelijk mogelijk om de F-35 Joint Strike Fighter te aanschouwen. Het vliegtuig zal aanwezig zijn en meedoen aan de vliegshows. In de toekomst zal vliegbasis Leeuwarden ook één van de twee vliegbasissen in Nederland waar de F-35 Joint Strike Fighters gestationeerd zullen worden. Mede hierdoor mochten deze vliegmachines daarom eigenlijk niet ontbreken tijdens de Luchtmachtdagen. De F-35 Joint Strike Fighters is de opvolger van de welbekende F-16 gevechtsvliegtuigen. Over de F-35 Joint Strike Fighters is reeds veel te doen geweest, dus de verwachting is dat veel bezoekers graag dit vliegtuig willen zien. 

Tips Luchtmachtdagen

Overige tips waarmee je rekening moet houden bij een bezoek aan de Luchtmachtdagen zijn:

 • Houd rekening met het weer, zorg dat je bijvoorbeeld poncho's of paraplu's bijhebt bij regen en zonnebrand en andere zonwerende spullen als het warm weer wordt
 • Scootmobiels zijn welkom, maar vanwege de drukte en het lastige terrein wordt het afgeraden
 • Honden en andere huisdieren zijn niet welkom op de Luchtmachtdagen
 • Bezoekers dienen zelf te zorgen voor gehoorbescherming
 • De Luchtmachtdagen zijn voor alle leeftijden, maar minder geschikt voor (zeer) jonge kinderen door het harde geluid en de drukte
 • Eten en drinken kan worden betaald met consumptiemunten die gekocht kunnen worden op het terrein
 • Roken is tijdens de Luchtmachtdagen alleen toegestaan op de aangegeven plaatsen
 • Het is gewoon toegestaan om foto's te maken en te filmen
 • Er is geen pinautomaat op het terrein van de Luchtmachtdagen, zorg dus voor voldoende contant geld

Livestream

Voor de thuisblijvers is het mogelijk om de Luchtmachtdagen te volgen via een online livestream die te vinden zal zijn op de website van Defensie.