Werken bij Defensie

Stagemogelijkheden

Zit je nog op school en lijkt het je leuk een interessante stage te volgen bij Defensie? Dit is misschien wel je kans aangezien Defensie op ieder moment honderden stages beschikbaar heeft voor gemotiveerde leerlingen en studenten. Het gaat dan om oriënterende snuffelstages, praktijkstages en zelfs afstudeerstages. Kom meer te weten over stagelopen bij Defensie, wat de mogelijkheden zijn, hoe je de stages kunt vinden en hoe je jezelf kunt aanmelden.

Snuffelstage of oriënterende stage

Dit type stage is voor middelbare scholieren ideaal. De snuffelstage biedt leerlingen de kans om te kijken of werken bij Defensie iets voor ze is. De snuffelstage is voor leerlingen van VMBO, HAVO en VWO. De leerlingen kunnen de ervaring ook gebruiken voor een goede keuze van een vervolgopleiding.

Praktijkstage

Studenten van het MBO, HBO of WO zullen vroeger of later stage moeten lopen. Het gaat dan meestal om praktijkstages waarbij je als het ware meeloopt bij een professioneel bedrijf en zodoende leert wat dat inhoudt. Praktijkstages duren meestal meerdere maanden. Om een praktijkstage te mogen volgen is een veiligheidsonderzoek verplicht.

Afstudeerstage

Een laatste type stage is de welbekende afstudeerstage. Dit type stage komt ook voor op MBO, HBO en WO. Tijdens de afstudeerstage is het aan de student om te laten zien dat hij of zijn het diploma verdient. Defensie is hiervoor een uitermate geschikte opdrachtgever. Ook voor de afstudeerstage is een veiligheidsonderzoek een vereiste.

Stagevergoeding

Stagelopen doe je vooral voor het opdoen van ervaringen en het staat goed op je curriculum vitae. Maar Defensie verstrekt ook een stagevergoeding. De hoogte van het bedrag van de stagevergoeding is afhankelijk van de duur van de stage en de opleiding die je volgt. En wie weet presteer je tijdens je stage zo goed dat je na afloop van je opleiding terug mag komen om een vacature in te vullen.

Stage zoeken

Lijkt het je wel wat om daadwerkelijk stage te lopen bij Defensie? Afhankelijk van het krijgsmachtdeel kan je op meerdere manieren contact zoeken. Voor stages bij de Landmacht of Marine raadpleeg je de Stagebank. Bij de Marechaussee is het niet mogelijk om stage te lopen. Voor stages bij de Luchtmacht kan er worden gemaild naar:

  • stagehoofdkwartier@werkenbijdefensie.nl (Hoofdkwartier Breda)
  • stagegilzerijen@werkenbijdefensie.nl (Vliegbasis Gilze-Rijen)
  • stageeindhoven@werkenbijdefensie.nl (Vliegbasis Eindhoven)
  • stagevolkel@werkenbijdefensie.nl (Vliegbasis Volkel)
  • stageleeuwarden@werkenbijdefensie.nl (Vliegbasis Leeuwarden)
  • stagevliegbasiswoensdrecht@mindef.nl (Vliegbasis Woensdrecht)

Meer informatie