Werken bij Defensie

Uitzending naar het buitenland

Als je werkzaam bent bij Defensie kan het zomaar zo zijn dat je op uitzending moet. Iedere militair kan worden uitgezonden, je weet simpelweg dat het bij je werk hoort. Maar uiteraard zijn er diverse uitzonderingen waarbij je niet mee kunt op uitzending. Kom meer te weten over uitgezonden worden wanneer je in dienst bent bij de Nederlandse defensie. Mag je bijvoorbeeld nee zeggen, wat is de duur van de uitzending en krijg je extra salaris wanneer je wordt uitgezonden naar het buitenland?

Op uitzending

De Nederlandse defensie is actief overal in de wereld. Of het nu gaat om een oefening, om een conflict of vredesmissie of voor hulpverlening. Om deze acties tot een succes te maken zijn regelmatig militairen benodigd. Als je werkzaam bent als militair kan het zomaar zijn dat je wordt uitgezonden naar het buitenland. Op uitzending zijn betekent hard werken, maar ook kameraadschap en tijd voor ontspanning.

Welke functies

Elke militair kan worden uitgezonden, waarbij het niet uitmaakt welke functie je hebt. Ook als je werkzaam bent als bouwvakker, kok, dokter of planner kan je worden uitgezonden. Het type uitzending kan enorm variëren en is afhankelijk van of je bijvoorbeeld werkzaam bent bij Marine, Landmacht, Luchtmacht of Marechaussee.

Mag je nee zeggen?

In feite kan je een uitzending niet weigeren, het hoort gewoon bij je functie als militair. Maar dat betekent niet dat er geen uitzonderingen zijn. Zwangere vrouwen of moeders met kinderen die jonger zijn dan vijf jaar hoeven niet mee op uitzending. Ook wanneer je jonger bent dan 18 jaar kan je niet worden uitgezonden. Tevens zijn er persoonlijke situaties die ervoor zorgen dat uitzending geen optie is, hiervoor wordt dan samen een oplossing gezocht.

Duur uitzending

Hoe lang een uitzending duurt is afhankelijk van diverse factoren. Onder andere de functie die je hebt en het soort missie spelen een belangrijke rol. Een heel normale periode is bijvoorbeeld vier tot zes maanden wanneer het gaat om een missie in het buitenland. Oefeningen daarentegen duren meestal een stuk korter. Om contact te houden met het thuisfront is het mogelijk om post te verzenden en ontvangen. Ook is er de mogelijkheid om te bellen of om internet te gebruiken.

Salaris tijdens uitzending

Natuurlijk verdient een uitzending naar het buitenland een beloning. Je normale salaris loopt gewoon door en je krijgt daarbovenop een extra toelage. Hierdoor kan je flink extra verdienen als je bent uitgezonden.

Meer informatie