Home » Veteranendag

Nederlandse Veteranendag Den Haag

Last update: 25-10-2017

De Nederlandse Defensie is door de jaren heen actief geweest tijdens verschillend conflicten of voor het bieden van humanitaire hulp. Het doel voor de veteranen was hierbij altijd hetzelfde: vrede en veiligheid. Voor dit doel hebben vele tienduizenden Nederlandse mannen en vrouwen hun leven in de waagschaal gelegd. Tijdens de Nederlandse Veteranendag 2018 eren we onze veteranen. Het evenement is gratis te bezoeken en er zal allerlei materiaal te zien zijn.

Veteranendag

Natuurlijk, iedereen is bekend met de veteranen die hebben gestreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook in de afgelopen decennia en zelfs nu nog is Nederland actief in de wereld. Onze mannen en vrouwen van de Nederlandse Defensie hebben hun leven op het spel gezet teneinde vrede en veiligheid te brengen. Dat was toen en dat is nu nog steeds. In totaal wonen er in Nederland maar liefst 115.000 veteranen van alle leeftijden, man en vrouw. Veteranendag is een evenement dat wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag. De bedoeling is dat de waardering voor de veteranen groter wordt onder de bevolking.

Datum en locatie 2018

De Veteranendag is jaarlijks op de laatste zaterdag van de maand juni. In 2018 betekent dit dus dat Veteranendag zal plaatsvinden op zaterdag 30 juni 2018. De Veteranendag vindt plaats in Den Haag.

d4c951e292fd44f7bc521f7dd71154d7.jpg

Programma

Op Veteranendag gaat het vooral om het brengen van eer aan de veteranen. Het meest uitgesproken moment is natuurlijk tijdens het defilé waarbij ongeveer 5.000 veteranen een route marcheren die van start gaat (en ook eindigt) op het Malieveld. Dit defilé is voor liefhebbers van de Nederlandse defensie een mooie kans om te genieten van legervoertuigen die met de stoet meerijden en overvliegende vliegtuigen (flypast). De legervoertuigen en de vliegtuigen zijn allebei een mix tussen moderne en historische voertuigen en toestellen. Het programma in 2018 ziet er als volgt uit:

  • 9.00 - 17.30 uur: activiteiten op het Malieveld (podiumtent vanaf 11.00 uur en Grote Muziekpodium vanaf 14.45 uur) waaronder muziek, eten, kinderactiviteiten, enzovoorts
  • 10.20 uur: programma Binnenhof
  • 11.30 uur: medaille-uitreiking op Binnenhof
  • 13.15 uur: vliegshow en nationaal defilé
  • 17.30 uur: einde Veteranendag

Geen entreekosten

Zoals we gewend zijn van door de Nederlandse Defensie georganiseerde evenementen is dat ze gewoon gratis te bezoeken zijn. Hoe meer mensen er komen opdagen, hoe groter ook de eer is die wordt getoond aan de aanwezige veteranen.

Televisie

De programmaonderdelen op het Binnenhof worden live uitgezonden via NPO1, via de website van de Veteranendag en via schermen op het Malieveld.

Regionale Veteranendagen

De Veteranendag in Den Haag is de landelijke Veteranendag. Door het jaar heen vinden er nog diverse regionale dagen plaats in den lande. Ook zet het Nationaal Comité Veteranendag zich in voor educatieve inzet van veteranen waarbij ze langs scholen gaan en leerlingen vragen mogen stellen.

Reactie plaatsen

Reacties

I.N. Berghuis-Terpstra
9 maanden geleden

op 24 juni as komen mijn zwager, E.Schonhage, en echtgenote, zus van ons, vanuit spanje naar veteranendag in ridderzaal. wij drie schoonzussen dus zouden hen willen verrassen met een bezoek. vraag: is het mogelijk dat wij de huldiging in ridderzaal bij kunnen wonen.

kathleen
2 jaar geleden

zou u mij iets meer over opleidingen voor defensie vanaf 18 jaar kunnen sturen voor grondtroepen .mijn zoon ryan heeft dit jaar te horen gekregen dat hij niet dit jaar bij defensie opleiding hoogvliet kon. waarom teveel aanmeldingen. zijn er in de buurt waar hij kan instromen of gelijk terecht kan. hij heeft als grondbasis diploma vmbo tl. bijvoorbaat dank voor de informatie.