Museum Bevrijdende Vleugels

Best, Noord-Brabant (Nederland)

Last update: 21-11-2019

Verscholen in de bossen tussen Best en Son, nabij Eindhoven, ligt Museum Bevrijdende Vleugels. Dit museum richt zich op één van de belangrijkste gebeurtenissen die in Nederland heeft plaatsgevonden de laatste eeuw: Operatie Market Garden. Dankzij de bijzondere sfeer en grote collectie tanks, voertuigen en vliegtuigen is een bezoek aan Museum Bevrijdende Vleugels een must voor iedereen. Museum Bevrijdende Vleugels is een eyeopener en doet je weer realiseren hoe hard er is gevochten voor onze vrijheid.

Operatie Market Garden

In Museum Bevrijdende Vleugels beleef je alles wat te maken heeft met Operatie Market Garden, een offensief ingezet door de geallieerden in september 1944. Operatie Market Garden zou leiden tot de bevrijding van Zuid-Nederland. Bij de operatie zijn aan beide zijden zwaar materieel ingezet zoals tanks, vliegtuigen, zwaar geschut en andere voertuigen.

Collectie

De machines die werden gebruikt tijdens Operatie Market Garden zijn te bewonderen in Museum Bevrijdende Vleugels. Ook tref je er vele bijzondere oorlogsattributen aan en zijn met poppen scenes uit de bloedige oorlogsperiode nagebouwd. Enkele bijzondere machines die je zult tegenkomen tijdens een bezoek aan Museum Bevrijdende Vleugels zijn onder andere:

  • Sherman Tank
  • Waco’s (oftewel Gliders)
  • Legerjeeps
  • Kanonnen, afweergeschut en munitie
  • Diverse unieke vliegtuigen.

 

Alle machines hebben daadwerkelijk dienst gedaan tijdens Operatie Market Garden en de nasleep ervan. Wist je dat alle voertuigen nog gewoon werken en kunnen rijden? Ook wapentuig werkt nog, maar natuurlijk zijn de slagpinnen wel verwijderd. Een team van maar liefst 50 vrijwilligers onderhoudt de bijzondere en waardevolle collectie.

Dakota C-53

Het absolute pronkstuk van de collectie van Museum Bevrijdende Vleugels is de imposante Dakota C-53 Skytrooper, een variant op de bekende Douglas DC-3. Dit vliegtuig werd ingezet bij het droppen van de vele geallieerde soldaten tijdens Operatie Market Garden. De Dakota is van buiten al zeer imposant, maar het bijzondere is dat je ook van binnen een kijkje kan nemen. Ervaar het interieur en zie met eigen ogen wat de soldaten in september 1944 ook zagen.

Simulator

Museum Bevrijdende Vleugels beschikt over een eigen simulator waar je zelf ook kunt vliegen. Hierbij word je iedere zaterdag en zondag geassisteerd door vliegeniers.

Adres

Het adres van Museum Bevrijdende Vleugels is als volgt:

  • Sonseweg 39
  • 5681 BH Best
  • Telefoonnummer: 0499-329722