Home » Marinedagen

Marinedagen

Alles over de open dagen van de Koninklijke Marine

De Marinedagen zijn de open dagen van de Koninklijke Marine. Tijdens de Marinedagen, ook bekend onder de naam Vlootdagen, demonstreert de Marine welke mogelijkheden ze heeft. De Marinedagen vinden elke drie jaar twee keer plaats en duren meerdere dagen per editie. De open dagen van de Marine vinden traditiegetrouw plaats in Den Helder. 

Maak een keuze:

Nieuwe Haven Den Helder 

De Noord-Hollandse stad Den Helder is de marinestad van Nederland. Hier in Den Helder is een groot deel van het materieel gestationeerd. Het is daarom logisch dat de Marinedagen altijd in deze stad worden gehouden. De locatie waar iedere editie plaatsvindt is de Nieuwe Haven. De Marinedagen worden meestal in de maanden juni of juli georganiseerd.

Niet elk jaar 

De tijden dat de Marinedagen ieder jaar plaatsvonden lijkt helaas voorbij. Vanwege overheidsbezuinigingen mogen de defensieonderdelen Landmacht, Luchtmacht en Marine gezamenlijk per jaar twee open dagen organiseren. Dat betekent dat er elk jaar één defensieonderdeel afvalt. Elk onderdeel organiseert dus twee keer in de drie jaar een open dag.

Gratis

Het is niet nodig om jezelf op te geven voor entreetickets. De Marinedagen kunnen namelijk door iedereen gratis worden bezocht. Hierdoor is het één van de grootste gratis evenementen van Nederland. En gezien de indrukwekkende bezoekersaantallen is duidelijk dat de Marinedagen uitermate populair zijn.

Programma 

De Marinedagen zijn uiterst spectaculair en vol actie. De Koninklijke Marine trekt alles uit de kast om het Nederlandse volk te tonen waartoe de Marine precies in staat is. Menig demonstratie wordt gegeven. Wat dacht je van demonstraties over onderscheppingen drugstransporten, reddingsacties, overmeesteren van piraten, amfibische landingen, helikopters, enzovoorts. Behalve de Koninklijke Marine geven ook de Kustwacht, Korps Mariniers en KNRM acte de présence. Maar er is meer te beleven. Wat dacht je van de uitgebreide mogelijkheden om eens achter de schermen van de Marine mee te kijken? En uiteraard geeft Marine volop toelichting over de mogelijkheden om bij de Marine te komen werken of een opleiding te volgen.

Koninklijke Marine 

Nederland is een waterland en heerste ooit over de wereldzeeën. Het is niet verwonderlijk dat de Marine het oudste defensieonderdeel van Nederland is en al bestaat sinds het jaar 1488! De primaire taak van de Marine is bescherming van Nederland vanaf het water. Maar ook de bescherming van scheepvaartroutes en vloot behoren tot het takenpakket. Hierdoor wordt de Koninklijke Marine over de hele wereld ingezet.

Werken bij Marine 

Tijdens de Marinedagen zet Defensie zwaar in op werving van nieuw personeel. Tijdens de open dagen is het mogelijk om informatie te verkrijgen over carrièremogelijkheden, opleidingen en vacatures bij Marine. Wanneer je interesse hebt in een baan bij Defensie is het bezoeken van de Marinedagen absoluut een aanrader.

Overige open dagen 

Heb je meer interesse in de Koninklijke Luchtmacht of Landmacht? Zorg dan dat je de open dagen bezoekt van deze defensieonderdelen. Kom alles te weten over de open dagen op de pagina's Luchtmachtdagen en Landmachtdagen.