Luchtmachtdagen 2019

Vliegbasis Volkel - 14 en 15 juni 2019

Last update: 11-06-2019

Tijdens de Luchtmachtdagen toont de Koninklijke Luchtmacht zich op spectaculaire wijze aan het Nederlandse volk middels vliegshows en de static show. De Luchtmachtdagen zijn ook echte open dagen en bieden een 'blik in de keuken' van de Luchtmacht. Personeel van de Luchtmacht is aanwezig om alle vragen die de bezoekers hebben te beantwoorden. En dan is er nog het speerpunt van werving van nieuw personeel, waardoor je zeker de Luchtmachtdagen moet bezoeken als je ambities hebt om er ooit te werken. De Luchtmachtdagen vinden plaats op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni 2019 en vinden plaats in Volkel (Noord-Brabant).

Gratis toegang

Hoewel het organiseren van de Luchtmachtdagen een enorme opgave is die tevens aardig wat kost wordt dit niet doorgerekend aan de bezoeker. Als bezoeker zijn de Luchtmachtdagen namelijk gratis te bezoeken. Doordat er honderdduizenden bezoekers naar de Luchtmachtdagen komen is het één van de grootste evenementen van Nederland. Het kan wel behoorlijk druk zijn op de wegen naar en van Vliegbasis Volkel, dus je doet er verstandig aan op tijd te vertrekken of een hotel in de buurt te boeken.

Voordelige busreis (retour)

De ideale manier om de Luchtmachtdagen te bezoeken is door gebruik te maken van speciale busreizen die vertrekken vanuit het hele land. De bus stopt bij de Spottersplek, dus dichterbij de ingang kan je niet komen. Ook heb je geen problemen met het zoeken van een parkeerplek. Je kunt zelf een opstap- en uitstapplaats uitkiezen op een locatie in de buurt van waar je woont. Een retourticket is al verkrijgbaar vanaf € 10.

Openingstijden

De openingstijden van de Luchtmachtdagen 2019 in Volkel zijn als volgt:

 • Publieksterrein open: 8.00 tot 18.00 uur
 • Vliegshows: 9.00 tot 17.00 uur.

Programma

Tijdens de open dagen van de Luchtmacht worden er vele shows en demonstraties gegeven. Vanwege de ingezette vliegtuigen hebben de Luchtmachtdagen een zeer spectaculair karakter met hoge snelheden, harde geluiden en ongelooflijk stijlvolle manoeuvres. Wat je zoal kunt verwachten zijn:

 • Straaljagers, gevechtshelikopters, reddingshelikopters en andere vliegtuigen die vliegshows en demonstraties geven
 • Luchtvaartmaterieel bekijken
 • Een kijkje achter de schermen bij de Luchtmacht
 • Een interactief programma waaraan bezoekers ook deel mogen nemen
 • Informatie over werken bij de Luchtmacht (bijvoorbeeld als piloot, luchtverkeersleider of in een technische functie)

Bezoekersinformatie

Fotocredits: ministerie van Defensie

Tips voor een bezoek aan de Luchtmachtdagen

De Luchtmachtdagen trekken iedere editie honderdduizenden bezoekers. De laatste jaren werden de Luchtmachtdagen door ruim 200.000 mensen bezocht. Hiermee behoren de Luchtmachtdagen tot de best bezochte evenementen van Nederland. Ieder jaar worden de Luchtmachtdagen georganiseerd volgens een speciaal thema. Wie de Luchtmachtdagen bezoekt kan rekening houden met onderstaande tips en opmerkingen:

 • De Luchtmachtdagen zijn voor jong en oud. Er geldt geen leeftijdsrestrictie, maar een bezoek door zeer jonge kinderen is af te raden vanwege het zeer harde geluid en de drukte
 • Het is mogelijk eten en drinken te kopen op het terrein
 • Betalen met consumptiemunten welke je ook ter plaatse kunt kopen
 • Goed weer voorspeld? Smeer jezelf dan in met zonnebrandcrème. Het kan overigens zo zijn dat je de tube zonnebrandcrème niet mee naar binnen mag nemen
 • Slecht weer voorspeld? Denk dan aan het meenemen van een paraplu of poncho
 • Het wordt afgeraden met een scootmobiel de Luchtmachtdagen te bezoeken omdat het terrein niet egaal is
 • Je moet als bezoeker zelf gehoorbescherming meenemen
 • Honden en andere huisdieren mogen niet mee naar binnen
 • Foto's en filmen is toegestaan
 • Roken is niet toegestaan, behalve op de daartoe aangewezen plaatsen

Livestream internet

Kan je niet aanwezig zijn bij de Luchtmachtdagen maar wil je niks missen? De kans is groot dat er weer een livestream te volgen zal zijn waardoor je thuis op de computer de Luchtmachtdagen geheel kunt volgen. Je kunt de vliegshows live volgen via het YouTube-kanaal van Defensie.

Fotocredits: ministerie van Defensie

Exposeren

Voor overheidsinstellingen, non-profit organisaties en commerciële bedrijven is het mogelijk om een stand of kraam te huren en te exposeren tijdens de Luchtmachtdagen. In sommige gevallen zijn daar kosten aan verbonden. 

Koninklijke Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht is een van de Krijgsmachtonderdelen van de Nederlandse Defensie en bestaat al sinds het jaar 1913. De Koninklijke Luchtmacht is reeds actief geweest bij diverse conflicten en wordt ook regelmatig ingezet voor humanitaire doeleinden. Uiteraard is de basistaak van de Koninklijke Luchtmacht om het Nederlandse volk te beschermen vanuit de lucht. Bij de Luchtmacht werken uiteraard piloten maar ook tal van ondersteunend personeel zoals technici. De Luchtmachtdagen vinden afwisselend plaats op de vliegbasissen van Gilze-Rijen, Leeuwarden en Volkel.