Landmachtdagen 2019

Programma en Tijden

Last update: 25-05-2019

De Landmachtdagen zijn de Open Dagen van de Koninklijke Landmacht. Tijdens de Landmachtdagen toont de Koninklijke Landmacht zich aan het Nederlandse volk. Hierbij worden materiaal en uitrusting getoond en worden er demonstraties gegeven. De Landmachtdagen zijn in 2019 anders van opzet dan voorheen. Gedurende het jaar door zal de Landmacht zich tonen in verschillende steden op verschillende data.

Steden en datum 2019

Op dit moment zijn de volgende steden en data bekend:

  • Almere: 25 mei 2019
  • Venlo: 26 mei 2019
  • Volkel: 14 en 15 juni 2019 (tijdens de Luchtmachtdagen)
  • Dordrecht: datum nog niet bekend

Onderstaand volgt de informatie van de editie van 2018:

Datum 2018

De eerstvolgende editie van de Landmachtdagen vindt plaats van dinsdag 22 tot en met zaterdag 26 mei 2018. Zoals gezegd zijn de Landmachtdagen een tweeledig evenement. Enerzijds richten de open dagen van de Koninklijke Landmacht zich op educatie en anderzijds op publieksevenementen door het hele land. Het programma is als volgt verdeeld:

  • Dinsdag 22 tot en met vrijdag 25 mei 2018: leerlingen krijgen de kans om militairen te ontmoeten in de klas. Voor dit gratis onderdeel kunnen scholen zich opgeven.
  • Zaterdag 26 mei 2018: de afsluitende dag van de Landmachtdagen is direct de meest belangrijke dag met gratis te bezoeken publieksevenementen in steden door het hele land. In sommige steden vinden de publieksevenementen op een andere datum plaats.

Educatief programma

Gedurende meerdere dagen ligt de focus op het bezoeken van scholen door militairen. Militairen zullen hierbij vertellen over hun ervaringen en wat het inhoudt om bij de Landmacht te werken. Uiteraard krijgen de kinderen de kans om allerlei vragen te stellen. De naam van dit onderdeel is dan ook 'praten met soldaten'.

Programma publieksevenementen

De publieksevenementen zijn het belangrijkste onderdeel van de Landmachtdagen en vinden door het hele land plaats in verschillende steden. Tijdens de publieksevenementen van de Landmacht geniet het publiek van demonstraties en het aanwezige materieel. In totaal zijn er ook circa 2.500 militairen op de been tijdens deze dag. In diverse steden wijkt de datum af van de landelijke dag, dus controleer van tevoren goed de locaties en tijden via:

Gratis toegang

Zoals iedere keer zijn de Landmachtdagen gratis om te bezoeken. Het is een echt openbaar publieksevenement voor het volk en er worden dus ook geen tickets verkocht. Mede dankzij het feit dat de Landmachtdagen gratis te bezoeken zijn is het een van de best bezochte evenementen van het jaar in Nederland met bezoekersaantallen van rond de 150.000. Omdat de Landmachtdagen de laatste jaren telkens op locaties in het hele land plaatsvinden bezoeken nog veel meer personen de open dagen.

Tweemaal per drie jaar

Vanwege bezuinigingen vinden de Landmachtdagen niet meer ieder jaar plaats. De open dagen worden nu nog maar twee keer per drie jaar georganiseerd. Ieder jaar is een ander Krijgsmachtonderdeel aan de beurt om het zonder open dagen te doen. Hierdoor kan Defensie flink wat geld besparen.

Koninklijke Landmacht

De Koninklijke Landmacht is het defensieonderdeel dat Nederland moet beschermen vanaf de grond. De Koninklijke Landmacht is een legeronderdeel dat al bestaat sinds 1814. In die jaren heeft de Landmacht geparticipeerd in tal van operaties over de gehele wereld, bijvoorbeeld in diverse conflicten. Maar de Landmacht wordt ook ingezet bij humanitaire rampen om mensen te helpen.

Werken bij de Landmacht 

De Koninklijke Landmacht is altijd op zoek naar nieuw en enthousiast personeel. Tijdens de Landmachtdagen wordt daarom ook sterk ingezet op de werving van nieuw personeel. Lijkt werken bij de Landmacht je wel wat? Bezoek dan zeker de Landmachtdagen en laat je voorlichten. Ook worden er het hele jaar door voorlichtingsdagen georganiseerd waar je meer informatie kunt krijgen over werken bij Defensie.