Home » Landmachtdagen

Landmachtdagen

Alles over de open dagen van de Koninklijke Landmacht

De Landmachtdagen zijn de open dagen van de Koninklijke Landmacht en bieden je de kans een kijkje achter de schermen te nemen. De Landmachtdagen bestaan uit een educatief programma voor scholen en publieksevenementen op meerdere locaties in het land.

Bron foto's: ministerie van Defensie

Shows en demonstraties

Twee dagen lang duren de Landmachtdagen. Twee dagen vol spektakel en tevens de kans om eens goed het indrukwekkende materieel van Defensie van dichtbij te kunnen zien. Tot dit materieel behoren onder andere machtige machines zoals tanks, jeeps, geschut, enzovoorts. Ook kan je eens van dichtbij zien hoe de Landmacht te werk gaat en waartoe de organisatie zoal in staat is. Voorbeelden van wat er tijdens de Landmachtdagen kan worden beleefd zijn:

  • Demonstraties van materieel zoals tanks
  • Blik achter de schermen van de Landmacht
  • Een interactief programma waarbij je mogelijkheden hebt om te participeren
  • Het materieel bekijken van dichtbij
  • Educatie op scholen (meerdere dagen komen militairen hun verhaal vertellen op scholen)
  • Uitleg en informatie over vacatures en werken bij de Landmacht.

Entreekosten

Wat de Landmachtdagen zo bijzonder maakt is dat je geen kaarten hoeft te kopen voor het evenement. De entree is namelijk geheel gratis en je hoeft geen kaarten te scoren op voorhand. Je kunt gewoon op de bonnefooi de open dagen bezoeken.

Bezoekersaantallen

Met bezoekersaantallen van al snel meer dan honderdduizend zijn de Landmachtdagen een druk bezocht evenement. En het mooie is dat het ook een gratis te bezoeken evenement is. Omdat de Landmachtdagen de laatste jaren telkens op locaties in het hele land plaatsvinden bezoeken nog veel meer personen de open dagen.

Tweemaal per drie jaar

Vanwege bezuinigingen vinden de Landmachtdagen niet meer ieder jaar plaats. De open dagen worden nu nog maar twee keer per drie jaar georganiseerd. Ieder jaar is een ander Krijgsmachtonderdeel aan de beurt om het zonder open dagen te doen. Hierdoor kan Defensie flink wat geld besparen.

Locaties

De Landmachtdagen vinden niet meer plaats op de kazernes, maar op stedelijke locaties door het hele land. Vaak wordt gekozen voor ongeveer 12 tot 13 locaties tegelijk.

Koninklijke Landmacht

De Koninklijke Landmacht is het defensieonderdeel dat Nederland moet beschermen vanaf de grond. De Koninklijke Landmacht is een legeronderdeel dat al bestaat sinds 1814. In die jaren heeft de Landmacht geparticipeerd in tal van operaties over de gehele wereld, bijvoorbeeld in diverse conflicten. Maar de Landmacht wordt ook ingezet bij humanitaire rampen om mensen te helpen.

Luchtmachtdagen en Marinedagen

Ben je ook geïnteresseerd in andere defensie onderdelen? De Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marine hebben ook eigen open dagen. Alles over deze open dagen lees je op de pagina’s Marinedagen en Luchtmachtdagen.