Home » Marinedagen 2017

Marinedagen / SAIL 2017: programma en bereikbaarheid

05a3d8aca3364776b690bcb4927d752e.jpg

De Marinedagen zijn de officiële open dagen van de Koninklijke Marine, één van de defensieonderdelen van Nederland. In 2017 vinden de Marinedagen weer plaats in Den Helder. In de maand juni kan iedereen weer genieten van het geavanceerde materieel van de Koninklijke Marine en spectaculaire demonstraties. De Marinedagen vinden tegelijk met SAIL plaats waardoor er ook tall ships en schepen van het Varend Erfgoed kunt bewonderen. Kom alles te weten over de gratis te bezoeken Marinedagen 2017 zoals de datum, locatie, programma en bereikbaarheid.

Marinedagen 2017

Een van de meest spectaculaire en boeiende publieksevenementen wordt georganiseerd door de Koninklijke Marine. We hebben het natuurlijk over de Marinedagen, oftewel de open dagen van de Marine. Naar verwachting bezoeken meer dan 150.000 mensen het driedaagse evenement waarbij je kunt genieten van materieel en demonstraties. De volgende editie van de Marinedagen vindt plaats op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 juni 2017.

SAIL Den Helder

Gelijktijdig met de Marinedagen vindt er in Den Helder nog een groot evenement plaats. Van donderdag 22 tot en met zondag 25 juni 2017 is er namelijk SAIL Den Helder, een nautisch evenement dat in het teken staat van prachtige boten. Doordat SAIL tegelijk met de Marinedagen plaatsvindt krijg je als bezoeker twee mega evenementen voorgeschoteld. Tijdens SAIL Den Helder meren grote aantallen 'tall ships' en schepen van het nationaal Varend Erfgoed aan in de stad.

Locatie 

Zoals gewoonlijk vinden de Marinedagen plaats in de marinestad bij uitstek: Den Helder in Noord-Holland. Het evenement vindt om precies te zijn plaats in de Nieuwe Haven in Den Helder. De Nieuwe Haven is namelijk de grootste marinehaven van Nederland waardoor het evenement er geheel op haar plek is.

Gratis toegankelijk 

De Marinedagen en SAIL Den Helder zijn gratis te bezoeken waardoor je dus geen tickets hoeft te kopen of iets dergelijks. Beide evenementen behoorden al tot de grootste gratis publieksevenementen van Nederland, maar de combinatie van de twee kent haast geen gelijke.

Programma 

Het exacte programma van de Marinedagen is nog niet gepubliceerd, maar ook in 2017 mogen we weer veel spektakel verwachten. Uiteraard staat het hele evenement van vrijdag 23 tot met zondag 25 juni 2017 in het teken van de Koninklijk Marine waardoor de activiteiten op en rondom het water plaats zullen vinden. Als bezoeker kan je vanaf de kade de shows en demonstraties gadeslaan. Voorbeelden van activiteiten zijn:

 • bezoeken compound Korps Mariniers waarbij je onder andere kunt klimmen, tokkelen, skiën, afleggen hindernisbaan, met losse flodders schieten, gecamoufleerd worden, afleggen survivalparcours, rijden in rupsvoertuigen, enzovoorts. 
 • workshops bijwonen van vaklieden (zeilmaker, fijnschilder, graveerder, timmerman, etc.)
 • toegang tot de Zr. Ms. Tromp
 • rondrit over marineterrein (normaliter verboden toegang)
 • uitproberen militaire uitrusting
 • abseilen
 • brandjes blussen
 • simulator waarbij je zelf een schip bestuurt
 • 'explosieven' zoeken in het zand
 • parajump
 • meevaren op boten (kinderen moeten minimaal 1,20 meter lang zijn)
47165d83df174c1188471e72f3377e5a.jpg

Demonstraties

Behalve de vele activiteiten vormen natuurlijk de demonstraties de hoofdmoot van de Marinedagen. Dankzij de demonstraties krijg je een beeld van wat het inhoudt om te werken bij de Koninklijke Marine en wat het brede takenpakket is van deze helden. De demonstraties zijn onder te verdelen in vier subgroepen:

 • Internationale missies: antipiraterij, drugsbestrijding, helikopters (Cougar en NH90), knipdemonstratie, amfibische landing
 • Maritieme instandhouding en ondersteuning: 3D technieken zoals scannen en printen, bustoer
 • Nationale taken: duiktank, Kids ME, explosieven zoeken met metaaldetector
 • Kennis en innovatie: demonstraties aan boord van de Zr. Ms. Tromp en Zr. Ms. Karel Doorman, lasergames.

Veteranendag Marine

De dag voordat de Marinedagen plaatsvinden is er eerst de Veteranendag Koninklijke Marine. Op deze dag, donderdag 22 juni 2017, worden oud-militairen geëerd. De veteranen hebben de kans elkaar weer eens te ontmoeten. Gedurende de dag is er een vol programma samengesteld:

 • 9.00 uur: aanvang (10.00 uur officiële opening)
 • 10.00 - 17.00 uur: de compound is open en de Zr. Ms. Vlaardingen en de Zr. Ms. Makkum kunnen worden bezocht. Tevens zijn er diverse optredens en kunnen standjes worden bezocht
 • 11.00 - 11.30 en 15.00 - 15.30 uur: demonstraties
 • 13.00 - 14.00 uur: veteranenviering
 • 17.00 uur: de Veteranendag is weer ten einde
 • Tussen 8.00 en 19.00 uur rijden bussen tussen treinstation Den Helder Zuid en de Nieuwe Haven. Er is een lunch voorzien tussen 11.00 en 13.30 uur.

Bezoekers met auto en parkeren 

De Marinedagen zijn gewoon te bezoeken met de auto. Den Helder is bovenin Noord-Holland gelegen en daardoor voor veel mensen aardig uit de route gelegen. Den Helder is te bereiken via de snelwegen A7, A9/N9 en de Afsluitdijk/N99. Het navigatieadres dat kan worden ingesteld is Rijkszee- en Marinehaven 1 te Den Helder. De auto dient te worden geparkeerd op een speciaal transferium waar vandaan elke 10 minuten pendelbussen rijden naar de Nieuwe Haven. De weg naar de parkeerterreinen wordt aangegeven middels borden met daarop 'P Sail / Marinedagen'. De laatste pendelbus vertrekt om 24.00 uur weer richting het transferium.

Bezoekers met openbaar vervoer 

Wanneer je verkeersdrukte wilt vermijden is het raadzaam om gebruik van het openbaar vervoer te maken. Het treinstation van Den Helder is op loopafstand (twintig minuten) van de Nieuwe Haven. Om de drukte aan te kunnen worden er door de Nederlandse Spoorwegen extra treinen ingezet. 

Mindervaliden

Voor gehandicapten en mindervaliden rijdt er speciaal vervoer tussen het treinstation van Den Helder en de Nieuwe Haven. Er mag 1 begeleider meerijden met het speciaal vervoer. Mindervaliden die met de auto komen kunnen op Transferium P2 parkeren en van daaruit gebruik maken van de invalidenbus (laatste retour naar transferium om 24.00 uur)

Overnachten

De Marinedagen ontvangen elke editie weer honderdduizenden belangstellenden uit het gehele land. Houd daarom rekening met drukte op de toevoerwegen en vertrek thuis op tijd. Het is voor bezoekers ook zeer aantrekkelijk om te overnachten in Den Helder om zodoende een lange terugreis te voorkomen of om ervoor te zorgen dat je er 's morgens op tijd kunt zijn. Er zijn vele voordelige hotels in de omgeving, vergelijk de prijzen via:

Werken bij de Marine 

Naast het presenteren van de Koninklijke Marine aan de bezoekers hoopt Defensie ook veel mensen te enthousiasmeren voor het werken bij de Koninklijke Marine. Een groot deel van het programma is daarom ook gericht in het voorlichten over vacatures en werken bij Defensie.

App

In de maand april wordt een speciale app gelanceerd die meer informatie biedt over zowel de Marinedagen en SAIL Den Helder. De app is vanaf april beschikbaar voor zowel Android als IOS. 

Delen:

Reactie plaatsen

Reacties

Harold Vrijnsen
20 uur geleden

Wanneer word de marine app actief. Nog steeds blanco app

Marcel
3 dagen geleden

Ik heb u wat vragen? Van 23 tot met 25 juni open dagen van de marine in den helder. Dat klopt?
Mvg,
Marcel.

André Everts
4 dagen geleden

Vraag: ik heb als milicien in 1964-1966 in Doorn gediend. Kom ik in aanmerking om op de seneorendag de haven te bezoeken en zo ja, wat dien ik dan mee te nemen om aan te tonen wie ik ben?

Hans Bakker
5 dagen geleden

Ben je als landmachtveteraan welkom op de donderdag?

Wily Roelofs
6 dagen geleden

Ik ben landmachtveteraan maar heb in 1973/1974 een jaar gewerkt als schrijver bij de marine. Mag ik dan ook komen op de donderdag voorafgaande aan de vlootdagen.

Met vriendelijke groet,

Wily Roelofs

R. Manders
6 dagen geleden

Beste...

Wij zijn met onze leerlingen in de week van de marinedagen op kamp op Texel. Op vrijdag vertrekken weer huiswaarts en zouden we graag iets meepikken van deze dagen, daar wij niet uit de omgeving komen en het voor onze leerlingen dus een speciale beleving is. Nu vind ik helaas niets terug over het programma op vrijdag. Zijn er mogelijkheden om een rondleiding/activiteit te plannen met onze groep? Graag zouden we hier meer informatie over ontvangen.

J.A. van der Veer
een week geleden

Het is een zeer mooi evenement, echter alleen jammer dat je als rolstoelrijder (met officiele begeleider) nooit op een boot kan komen. Zou zo graag eesn in een boot willen kijken, maar lopen kan uitlsuitend zeer kort. Jammer, maar kom toch.

John Veenendaal
een week geleden

Waarom mogen Post actieve militairen niet op de veteranen dag komen?

M. Degenhart
3 weken geleden

Mijn man Raymond Degenhart (ex bottelier op de van Galen.) Ik zou het super geweldig vinden als ik en mijn man en dochter konden meevaren die dag. En misschien wel meer ook omdat mijn dochter het heel erg interessant vindt en nu 16 jaar is wat haar vader heeft gedaan en heeft verlaten voor haar toen de tijd en nog steeds mist.

F.oostendorp
3 weken geleden

Graag meer informatie