Home » Luchtmachtdagen

Luchtmachtdagen

Alles over de open dagen van de Koninklijke Luchtmacht

Tweemaal per drie jaar vinden in de maand juni de Luchtmachtdagen plaats. Dit gratis evenement behoort tot de meest spectaculaire evenementen van Nederland boordevol actie, demonstraties en topmaterieel. De Luchtmachtdagen vinden afwisselend plaats op de vliegbasissen Volkel, Leeuwarden en Gilze-Rijen.

Bron foto's: ministerie van Defensie

Hoe vaak Luchtmachtdagen? 

De Luchtmachtdagen vinden tweemaal per drie jaar plaats. Dit heeft te maken met het feit dat Defensie bezuinigingen heeft moeten doorvoeren. Het is niet moeilijk om in te denken dat de organisatie van een dergelijk evenement zeer duur is. Doordat de open dagen eenmaal per drie jaar niet doorgaan wordt dus ook 33% bespaard.

Shows en demonstraties 

De Luchtmachtdagen duren iedere editie twee dagen lang. Tijdens de open dagen van de Luchtmacht worden er vele shows en demonstraties gegeven. Vanwege de ingezette vliegtuigen hebben de Luchtmachtdagen een zeer spectaculair karakter met hoge snelheden, harde geluiden en ongelooflijk stijlvolle manoeuvres. Wat je zoal kunt verwachten zijn:

  • Straaljagers, gevechtshelikopters, reddingshelikopters en andere vliegtuigen die vliegshows en demonstraties geven
  • Luchtvaartmaterieel bekijken
  • Een kijkje achter de schermen bij de Luchtmacht
  • Een interactief programma waaraan bezoekers ook deel mogen nemen
  • Informatie over werken bij de Luchtmacht (bijvoorbeeld als piloot, luchtverkeersleider of in een technische functie)

Bezoekersaantallen

De Luchtmachtdagen trekken al vele tientallen jaren honderdduizenden bezoekers. De laatste jaren worden de Luchtmachtdagen door ruim 200.000 mensen bezocht. Hiermee behoren de Luchtmachtdagen tot de best bezochte evenementen van Nederland. Ieder jaar worden de Luchtmachtdagen georganiseerd volgens een speciaal thema.

Gratis toegang 

De Luchtmachtdagen zijn iedere editie volledig gratis te bezoeken. Het is ook niet nodig om je van tevoren in te schrijven of iets dergelijks. Iedereen kan op eigen gelegenheid de Luchtvaartdagen bezoeken.

Locaties 

Zoals eerder benoemd worden de Luchtmachtdagen afwisselend georganiseerd op drie vliegbasissen:

  • Vliegbasis Volkel
  • Vliegbasis Gilze-Rijen
  • Vliegbasis Leeuwarden

Koninklijke Luchtmacht 

De Koninklijke Luchtmacht is een van de Krijgsmachtonderdelen van de Nederlandse Defensie en bestaat al sinds het jaar 1913. De Koninklijke Luchtmacht is reeds actief geweest bij diverse conflicten en wordt ook regelmatig ingezet voor humanitaire doeleinden. Uiteraard is de basistaak van de Koninklijke Luchtmacht om het Nederlandse volk te beschermen vanuit de lucht. Bij de Luchtmacht werken uiteraard piloten maar ook tal van ondersteunend personeel zoals technici .

Landmachtdagen en Marinedagen 

Ook de Koninklijke Landmacht en Marine organiseren eigen open dagen. Alles over deze open dagen lees je op de pagina’s Marinedagen en Landmachtdagen.